Dieta wegetariańska – czym jest?

Dieta wegetariańska to sposób odżywiania polegający na wykluczeniu z jadłospisu mięsa i ryb. Wegetarianie spożywają natomiast warzywa, owoce, produkty zbożowe, orzechy, nasiona oraz rośliny strączkowe. Dieta oparta na produktach roślinnych, może dostarczyć organizmowi wszelkich potrzebnych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy czy minerały.

Korzyści wynikające z diety wegetariańskiej są liczne. Wegetarianie mogą cieszyć się niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, a także wyższą odpornością na pewne rodzaje raka. Co więcej, dieta wegetariańska może wpłynąć pozytywnie na kondycję skóry i włosów, a także pomóc w utrzymaniu odpowiedniej wagi ciała.

Warianty diety wegetariańskiej

Dieta wegetariańska ma wiele wariantów. Najpopularniejszymi z nich są wegetarianizm lakto-owoce-rybny, lakto-owocowy oraz weganizm. Wegetarianie lakto-owoce-rybni spożywają produkty mleczne, jaja i ryby, natomiast wegetarianie lakto-owocowi jedzą produkty mleczne i jaja, ale nie jedzą mięsa i ryb.

Wegańska dieta wegetariańska wyklucza z jadłospisu jakikolwiek produkt pochodzenia zwierzęcego, w tym mięso, ryby, nabiał, jaja, a nawet miod. Wegetarianie ci muszą uważać, aby ich dieta była zbilansowana i bogata w składniki odżywcze, takie jak białko, wapń czy witamina B12, które często występują w produktach pochodzenia zwierzęcego.

Co jeść na diecie wegetariańskiej?

Osoby, które zaczynają dietę wegetariańską, często szukają inspiracji na to, co jeść. W diecie powinny znaleźć się produkty bogate w białko roślinne, takie jak: soja, orzechy, nasiona, tofu, quinoa, ciecierzyca oraz rośliny strączkowe. Nieodłącznym elementem diety powinny być również warzywa i owoce, które dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Produkty zbożowe, takie jak: makaron z pełnego ziarna, ryż czy chleb, powinny stanowić podstawę posiłków, a produkty mleczne (jeśli są spożywane) – źródło wapnia.

Na diecie wegetariańskiej warto również zwrócić uwagę na takie produkty, jak winogrona, melony, morele, szpinak czy dynia, które są bogate w żelazo. Często na diecie wegetariańskiej pojawiają się również produkty takie jak: drożdże, glony czy algi, które mogą być źródłem białka i innych wartościowych składników odżywczych. https://dietomix.pl/blog/pierwsze-kroki-z-moim-thermomix/